Пеллети і брикети
Сортувати:
Щоб краще контролювати процес забезпечення замовників очікуваним товаром, фахівці розділили пелети на 3 класу. На виготовлення першої групи використовують хвойні та листяні породи. Вони призначені для опалення житлових будинків. До складу другого класу сировини входять змішані породи деревини і використовуються лише в котельнях. Останній клас продукції поставляється лише на промислові об'єкти.
Виробникам такого палива категорично заборонено обробляти його хімічними речовинами. Довжина кожної пелети не повинна перевищувати 4 см. Для визначення їх якості потрібно звертати увагу в першу чергу на зовнішній вигляд товару. Пелети повинні бути блискучими зовні і без тріщин. Не можна орієнтуватися тільки за кольором. Він лише свідчить про умови зберігання і доставки. Якісні пелети повинні повністю розчиняться у воді з утворенням деревної кашки.
Паливні гранули пресують під високим тиском деревних обрубків, сучків, листя, кори, трісок, гілок, тирси, соломи. Спочатку все подрібнюють до виду борошна, сушать і потім гранулюють. Під час цього процесу виділяється речовина, яка скріплює сільськогосподарські відходи.
Оскільки пелети роблять з торфу і переробленої деревини, соломи, соняшникового лушпиння, кукурудзи – це екологічно чисте паливо. До того ж, цей безпечний матеріал коштує дешевше, ніж вугілля або газ майже в три рази. Таке паливо за часом горить довше, ніж дрова. Іскри не розлітаються в різні боки і завдяки цьому можна регулювати полум'я. У складі цих брикетів немає шкідливих добавок, які могли б виділяти шкідливі речовини.
Їх легко перевозити і зберігати. Так як не вимагають багато місця, їх можна просто скласти стопкою в вільної коморі або сухому, якщо їх багато, складі. Не потрібно шукати спеціальних приміщень. Їх можна розмістити прямо на вулиці. Вони легко переносять три дощові ночі. При цьому можна бути спокійним за форму брикетів. Вони не розсиплються від вітру або інших чинників завдяки високій щільності пресування. В процесі спалювання гранул в приміщенні буде в півтора рази тепліше, ніж від використання дров.
Так як брикети горять довго, немає потреби часто доповідати їх в котел. Це дуже зручно, особливо вночі. Якщо порівнювати з дровами, робити це потрібно рідше в 2–4 рази. У них тривалий час зберігається рівне полум'я. Після згоряння виходить 2% золи, в той час як після вугілля – 35%. Тому твердопаливні котли потрібно чистити лише 1–2 рази за весь рік. Золою можна удобрювати кімнатні рослини і овочі на городі.
Пелети складаються з окремих елементів, які спресованості і з'єднані між собою. Тому вони дуже добре горять, оскільки в їх структурі багато повітря. Перероблена деревина і відходи, на відміну від нафти або газу, недорога сировина, тому його запас необмежений.
Котли, що працюють на пелетах, забезпечені повною автоматизацією. Це робить процес обігріву приміщення дуже легким, що не вимагає до себе постійної уваги. Котел на пеллетах вимагає не більше уваги, ніж на вугіллі.
Це універсальне паливо в залежності від матеріалу ділиться на: гранули з дерева, гранули з лушпиння, вугільні та торф'яні гранули, гранули з побутових відходів.
При згорянні "білих пеллет" (вищого сорту) утворюється дуже мало золи. Це значно скорочує кількість разів чистки котлів. В індустріальних пеллетах є кора, земля, пил, що і надає їм темний відтінок. Агропеллет роблять з відходів гречаного лушпиння і насіння соняшнику. Завдяки такому складу вони набагато дешевше попередніх. Але котли потрібно чистити щодня або купити ті, що самі роблять це автоматично.
Перед покупкою обов'язково потрібно добре перевірити інформацію про виробника. Якщо пелети виготовлені в місцевості з підвищеним рівнем токсинів, є небезпека при спалюванні гранул – ці речовини можуть потрапити в повітря.